Dzień matki na co dzień - DANONE wspiera pracujące mamy

Co roku w Polsce na świat przychodzi około 360 tysięcy dzieci. I co roku wiele z nich zasmakuje w którymś z naszych produktów.

Dzień matki na co dzień - DANONE wspiera pracujące mamy

Warszawa, 25 maja 2018 r.

Łączenie spełnionego macierzyństwa i rozwoju zawodowego jest możliwe. Dlatego pracujące mamy chętnie wybierają firmy, ułatwiające łączenie dwóch ważnych ról: rodzica i pracownika. Na takie rozwiązania stawia grupa spółek DANONE, wprowadzając międzynarodową politykę rodzicielstwa i od lat konsekwentnie tworząc przyjazne środowisko pracy dla młodych rodziców. Z udogodnień chętnie korzystają pracownicy firmy, w której ponad połowa menedżerów to kobiety - większość z nich to również mamy.

DANONE w trosce o rodzinę

Grupa spółek DANONE od lat prowadzi liczne działania, wspierające pracujących rodziców. Kontynuacją tych działań jest niedawno ogłoszone zobowiązanie na rzecz równości i różnorodności w pracy oraz polityka rodzicielstwa, w myśl których wszyscy pracownicy, oprócz równego traktowania, mają zapewnione liczne udogodnienia ułatwiające łączenie życia rodzinnego z pracą. Pracownicy mogą liczyć na świadczenia materialne i niematerialne oraz różnego rodzaju udogodnienia związane z powrotem do pracy po urlopie macierzyńskim.

Wszyscy wiemy, że okres ciąży, narodzin i pierwszy rok życia dziecka jest dla każdego rodzica wyjątkowym czasem, ale też sporym wyzwaniem. Dlatego w DANONE tworzymy przyjazne środowisko pracy dla mam, oferując szeroki pakiet udogodnień. Dzięki temu mamy mogą realizować się zawodowo a nasza firma zyskuje zmotywowanych pracowników.- mówi Magda Dybska – Tabor, Dyrektor HR dla regionu: Polska, kraje bałtyckie i nordyckie (grupa spółek DANONE).

Spokój i bezpieczeństwo dla przyszłych mam

Adaptacja warunków pracy, elastyczne godziny pracy, w tym zmiana godzin rozpoczynania
i kończenia pracy, umożliwienie pracy z domu, porady oraz opieka medyczna – to tylko wybrane udogodnienia, jakie grupa spółek DANONE oferuje przyszłym mamom. Wszystkie zatrudnione w firmie kobiety, niezależnie od stanowiska pracy, mają możliwość skorzystania z prywatnego porodu, wraz z opieką dedykowanej położnej i znieczuleniem na życzenie rodzącej.  Ponadto, przez pierwszy rok po narodzinach dziecka, firma rozszerza prywatny pakiet medyczny na całą rodzinę. Nowy członek rodziny otrzymuje specjalny prezent, a świeżo upieczonemu tacie – niezależnie od dwóch dni urlopu okolicznościowego gwarantowanego przez prawo pracy – przysługuje jeszcze jeden dzień dodatkowego urlopu.

Mama w pracy – czyli o równowadze pomiędzy życiem prywatnym i zawodowym

Rozumiejąc, jak ważnym momentem w życiu każdego rodzica jest powrót do pracy, DANONE zapewnia przyjazne warunki pracy i oferuje liczne rozwiązania, mające na celu wspieranie mam w nowej dla nich sytuacji.  Dodatkowo, przez dwa miesiące po powrocie z urlopu macierzyńskiego, każdej mamie przysługuje 6-godzinny dzień pracy z utrzymaniem pełnego wynagrodzenia. DANONE daje również możliwość korzystania z elastycznych form pracy, co obejmuje: elastyczne godziny pracy, pracę z domu przez jeden dzień w tygodniu czy pracę w niepełnym wymiarze godzin.

Ceniony  pracodawca

Wszystkie firmy, tworzące grupę spółek DANONE realizują wspólną misję niesienia zdrowia poprzez żywność i kierują się podobnymi wartościami, co docenione i nagradzane zostało w licznych konkursach. Spółki DANONE mają na swoim koncie miedzy innymi takie nagrody, jak: tytuł najlepszego pracodawcy, tytuł jednego z  najbardziej pożądanych pracodawców w branży FMCG, czy wyróżnienie w prestiżowym konkursie „Mama w pracy”. Największą jednak nagrodą dla firmy jest satysfakcja pracujących w niej mam.

O grupie spółek DANONE

DANONE to światowy lider na rynku żywności, któremu we wszystkich działaniach przyświeca dbanie o zdrowie. W Polsce DANONE działa w 4 obszarach istotnych dla prawidłowego żywienia: produkty mleczne oraz pochodzenia roślinnego (Danone), woda i napoje (Żywiec Zdrój), żywność dla niemowląt i małych dzieci (NUTRICIA) oraz żywność medyczna (NUTRICIA Medyczna). Wszystkie spółki DANONE łączy podwójne zobowiązanie na rzecz zrównoważonego rozwoju gospodarczego i społecznego oraz realizacja misji, zgodnie z którą poprzez żywność niesiemy zdrowie tak wielu ludziom, jak to możliwe. Poprzez nasze produkty, projekty i programy, zachęcamy do podejmowania właściwych wyborów żywieniowych na co dzień oraz przyczyniamy się do zrównoważonego rozwoju planety.

W 12 lokalizacjach w kraju zatrudnienie znajduje ponad 3 000 osób, rozwijających się zawodowo w bezpiecznym i przyjaznym środowisku pracy.

O działalności DANONE można przeczytać w „Nieść zdrowie poprzez żywność. Wkład grupy spółek DANONE w rozwój polskiej gospodarki, społeczeństwa i zdrowia”.

Wiecej informacji:

Martyna Węgrzyn
Kierownik Działu Komunikacji Zewnętrznej, Wizerunku i Eventów Polska i Kraje Bałtyckie
ul. Redutowa 9/23
01-103 Warszawa, Polska